Ordförande Mona Rautelin.

Klimatkampen hör hemma i feminismen!

04.10.2019 kl. 11:18
I september konstaterade den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg under FN:s klimatmöte att det gäller för beslutsfattare på alla nivåer att agera NU.

”How dare you” - dundrade hon mot klimatskeptiker som vägrar erkänna faktum och beslutsfattare som av nationell ekonomisk egennytta struntar i att skydda vår himlakropp och artrikedom. 

Vid sidan av diskussionen om klimat har fenomenet Greta lockat arga vita män ur sin grotta. Varför blir medelålders män så provocerade? "När vi kämpar om jämställdheten kämpar vi också om makten." skriver gästbloggaren Johanna Pakkanen på Svenska Kvinnoförbundets webbsida. Maskulinitet innefattar fortfarande makt, makt över vår planet och möjligheten att rädda den. 

Sörnäs står med Greta och drar sitt strå till stacken genom att i oktober ordna en Smart City-busstur som tar oss till nybyggda områden i Helsingfors. Det ska bli spännande att se hur Finlands växande huvudstad arbetar för att bli kålneutral år 2035. 

I november ordnar vi Klimatsmarta kvinnor- seminariet, då experter bjuder på fakta och varje deltagare kan ställa upp sina egna konkreta klimatmål i familje- och närmiljön. Välkommen för att lyssna och säga din åsikt!

Feminism innefattar allas rätt att få uttala sig, skolstrejka och göra drömmar till verklighet. Som Pakkanen påpekar är det offentliga utrymmet strängare för kvinnor än för män, med Greta-kritiken som exempel. Då vi står upp för miljön, står vi också upp för vår egen rätt. Klimatmakten hör hemma hos kvinnor liksom män. 

Mona Rautelin 16.10.2019