Från gemenskap kring odling till robotar för barn

23.10.2019 kl. 13:30
En duggregnig dag fick vi se skönheten i det klimatsmartaste Helsingfors.

Hur kan ny teknologi och arkitektur ta hållbarhet i beaktande? Tisdag 22 oktober 2019 startade vår buss (energiklass euro 6) från Kiasma för att följa den innovativa röda tråden, via Odet, Fiskehamnen, Busholmen, Lappvikens sjukhusområde och före detta sjukhuset Maria. Med på guideturen fanns 38 medlemmar i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs med vänner.

Här listar vi fem exempel på smarta lösningar som vår Helsingforsguide Heidi Johansson lyfte upp.

 

Höghus med gröna balkonger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Bostadshuset Grönast av gröna

Kan växter skydda vattentak? Huset Grönast av gröna på Busholmen, byggt år 2017 har en stor odling på taket som ger forskare från Helsingfors Universitet svar på frågor om klimat och växtlighet på tak. För invånarna ger växtligheten trivsel, bevattningssystemet underlättar odling på de privata balkongerna och byggnadsexperimentet ger oss också klarhet i känslan av gemenskap kring odling.

Läs mer på Helsingfors stads webbsida

 

2. Busholmens sopsystem Rööri

På Busholmen sorterar invånarna sina sopor i kärl, vanligtvis i anslutning till utgångarna i varje kvarter och luckorna öppnas med en digital RÖÖRI-nyckel. Avfallet sugs i en hastighet av 70 km i timmen till centralen. Traditionella ”roskisar” syns inte längre på gården och tung trafik nära husen har minskat betydligt.

Läs mer på Rööris webbsida på svenska

 

Höghusfasad med glasdörr med ingång från gatunivå. Ett träd är målat på en gul vägg på insidan.

 

3. Flexibla utrymmen

I bostadsområdet Fiskehamnen finns flexibla utrymmen för invånare att låna och för utomstående att hyra. Tanken bakom projektet handlar om att aktivera och öppna upp, skapa nya verksamhetsformer, starta nya företag och främja trivseln. Yoga, barnkalas, dans och musik för personer i alla åldrar har förverkligats i lokalerna.  

Läs mer på STT infos webbsida

 

Vit modern gångbro som leder till Blåbärslandet, i bakgrunden.

 

4. Blåbärslandets grottvärmelager

Som bäst, inne i berget på Blåbärslandet bygger energiföretaget Helen Finlands största grottvärmelager för fjärrvärme. Grottvärmelagret beräknas minska Helens koldioxidutsläpp med 21 000 ton per år. Värmelagret kommer helt att finnas under markytan så lagringen påverkar inte friluftsverksamheten på Blåbärslandet.

 

Väg som leder till skyskrapan med köpcentret Redi vid foten.

 

5. Fristad i köpcentrum

I köpcentret Redi hittar du på andra våningen ”Free City of Kalasatama” där stadsbor kan fördriva tiden, jobba, läsa eller arrangera evenemang. Det är fritt fram, men det du arrangerar måste vara gratis och öppet för alla. En våning ner finns motsvarande fristad för barn. Verksamheten stöder Fiskehamnens öppna tradition av urban kultur, som även Ihana kahvila och Sompasauna är exempel på. För att undvika byråkrati räcker det att fylla i en blankett för att komma igång.

Läs mer på Vapaakaupunkis hemsida

 

6. Platinavinnaren Tripla

Nyöppnade köpcentret Tripla är inte ännu riktigt klart, men byggnaden har hunnit kamma hem priset LEED Platina. Bygget premieras för sitt ovanligt effektiva energisparlösningar. Vatten återanvänds, stora ytor på taken täcks av grönt, energiförbrukningen är 40% lägre än i motsvarande byggnader och det är lätt att ta sig till centret med kollektiv trafik. LEED är ett sätt att internationellt lyfta upp innovativ arkitektur.

Läs mer på YIT:s hemsida.

 

Under turen fick vi även veta mer om det gröna bältet i Fiskehamnen, arkitektur anpassad för barnfamiljer, fönster som lagrar energi i hemmet, robotar som välkomnar barn, VR-glasögon som lättar på tandläkarskräck, cykelhotell, drönare som fraktar medicin, elbussar utan förare, öppen data för företag att laborera fritt med, samåkning till fotbollsplanen, smarta trafikmärken, lådcyklar som fraktar varor, generationernas kvarter, urbant trähusbygge och mycket mer.

Turen avslutades med servering på Loop, en restaurang i Lappvikens gamla sjukhusbyggnad som tillreder mat av matsvinn. 

Serveringsskålar med nudelsallad och pastasallad. Brödkorg.

 

Stort tack till vår guide Heidi (på bilden nedan), vår chaufför och alla som åkte med i bussen!

Interiör av bussen, folk sitter på alla platser.

Kvinna i 30-40 års åldern med rosa ryggsäck som står framför en buss.

 

Text och foton: Fredrika Biström