Utbildning, kultur och välmående är grunden för allt i vårt samhälle, konstaterar Satu Roberg. Vi måste förstås ha en ansvarsfull ekonomi, men mår inte befolkningen bra kommer vi inte heller att få ordning på vår ekonomi. Folk tänker ofta att det är antingen eller, men allting är en symbios, förklarar Satu.
Dagtid jobbar hon som rektor vid Grankulla musikinstitut och har i 30 års tid jobbat med kultur och utbildning i olika slags sammanhang.
"Jag är tacksam för att på nära håll ha fått följa vilken stor skillnad kulturen gör i folks liv."
Jag är tacksam för att på nära håll ha fått följa vilken stor skillnad kulturen gör i folks liv. Vid musikinstitutet finns det många unga som mår dåligt. Det syns inte alltid utåt då de får vardagen att snurra på ytan.
Satu är orolig över att de som inte mår “tillräckligt dåligt” för att få hjälp av samhället hamnar i kläm. Hon vill föra en politik där konsten, som ger barn och unga en trygg plats, där de kan förverkliga sig själva, värderas lika högt som ekonomisk tillväxt.
Under de senaste tio åren har ungdomarna som behöver konstfostran för sitt välmående fördubblats! Vissa elever berättar hur de mår, andra visar det via konsten. Konstfostran är ett förebyggande arbete och en stödfunktion vid sidan av grundskolan, menar Satu
Hon refererar till en WHO-rapport från 2019, som visade att konstverksamhet förebygger såväl fysiska som psykiska sjukdomar.
Vi kan spara in på samhällets kostnader på lång sikt, då färre kanske behöver annan professionell hjälp.
Redan nu erbjuder 86% av Finlands kommuner grundläggande konstundervisning. Med höjd finansiering kunde man erbjuda verksamheten i alla kommuner och dessutom erbjuda den inom småbarnsfostran, förklarar Satu. Hon erbjuder även en lösning på personalbristen inom småbarnspedagogiken.
Vi har väldigt hög nivå på småbarnspedagoger, men inom konstfostran har utbildningen skalats ner till miniminivån. Då blir det svårt för dagispersonalen att föra konsten vidare till barnen. I stället kunde vi utnyttja de konstpedagoger vi redan har vid konstinstituten och därmed också underlätta personalbristen. Dessutom får vi ett mer jämlikt samhälle. Oberoende av din bakgrund får du då möta och utöva konst. Då kanske gnistan väcks. Det kan förstärka den kreativitet som barn föds med.
Eftersom det också finns forskning på hur mycket kreativitet kan gynna barnens inlärning, språkutveckling och sociala kompetens, för konstfostran med sig endast fördelar, avslutar Satu Roberg.
Satu Roberg, rektor, musikvetare (FM), 52 år
Gratis psykterapeututbildning / Promenad i skogen på arbetstid
Nordisk skola i Helsingfors / Fler samiska skolor i hela landet
Ruisrock/Sideways
Lägre lön/längre semester
Avokado/Majrova
Kloka ord / Träffsäker handling
Presentkort till Zalando / Begagnad gåva åt nybakad student
Telefonförbud i skolorna/Mindre klasser
Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.