Kom med och påverka vad kommunalvalet 2021 handlar om!

20.04.2020 kl. 09:09
Heidi Seppälä, mamma i en tvåspråkig ombildad familj, kvinna mitt i karriären och fullmäktigeledamot (Sfp) i Vichtis har skrivit en kolumn åt oss om att våga ställa upp i politiska val.

År 2017 var året då så mycket förändrades för mig. Jag ställde upp som kandidat i kommunalvalet på SFP:s lista i Vichtis. Kommunalpolitik var en helt ny grej för mig. Jag var - och är fortfarande - mamma i en tvåspråkig ombildad familj och en kvinna mitt i karriären. 

Jag hade flyttat till i min nya hemkommun Vichtis i december 2015. Jag var alltså en rätt så ny vichtisbo när jag ställde upp i mitt första val. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att jag kunde bli invald och få jobba som fullmäktigeledamot. I min egen hemkommun har SFP ett mandat i fullmäktige och SFP är i valförbund med ett annat parti. Jag känner att jag gör en skillnad som fullmäktigeledamot, en skillnad för det svenska på en helt finskspråkig ort och en skillnad för människors vardag och välmående.

Att bli invald är ändå inte det enda och viktigaste slutresultatet. I en finsk kommun där jag bor och vi bara har ett mandat, så är det oerhört viktigt att SFP är med. Utan SFP:s röst och arbete skulle Vichtis inte ha vuxit från en tvålärar- till en trelärarskola. Utan SFP skulle vi inte ha en ny timfördelning för den svenska skolan. Utan SFP skulle minoritetgruppens röst inte synas eller höras i det politiska beslutfattandet i Vichtis.

Just nu söker vi kandidater som vill ställa upp i kommunalvalet 2021. Ordet politik skrämmer bort en hel del, andra tycker att det är onödigt att ställa upp om man ändå inte har en chans att bli invald. Jag påstår att alla har en chans att bli invald, men sist och slutligen så handlar det om mycket, mycket mer än att bli invald.

Det absolut bästa med de kampanjer jag gjort är alla människor jag träffat, både från det egna partiet och andra samt alla invånare jag haft chansen att diskutera med. Att ställa upp som kandidat handlar ju också om att lära sig något nytt om både sig själv och sin omgivning. Du har en otroligt fin möjlighet att komma ut med de tankar och värderingar som är viktiga för dig. Du behövs!

Det egna slutresultatet, alltså röstmängden, är inte egentligen det viktigaste. Helheten är avgörande och det finns en plats och uppgift för precis alla. Jag frågar mig själv t.ex. vad det skulle hända om vi inte hade någon representant från SFP eller om vi förlorar ett mandat i Vichtis? Är du säker på att någon annan från ett annat parti kör de värderingar som är viktiga för just dig? Tänk om det är just du som lyfter upp de frågor som ingen annan vågar eller kommer att tänka på? Tänk om din röstmängd är just den som avgör hela resultatet? Tänk vilken inverkan just din kandidatur kan ha!

Du har inget att förlora på att ställa upp som kandidat, du har bara mycket nytt att vinna. Även om du inte skulle bli invald, så har du en fin chans att nätverka med olika människor och det kan hjälpa dig framåt utanför politiken. Även om du inte är förtroendevald, så har du möjligheten att komma med i din egen kommuns nämndarbete. Jag anser att det viktigaste arbetet görs just  i de olika nämnderna. Det viktigaste är att just DU ställer upp, gör ditt bästa med de resurser du har och det räcker. Besluten som fattas berör både din och min vardag och livet handlar ju mest om vardag. 

Heidi Seppälä

Fullmäktigeledamot SFP, Vichtis

Läs mer om Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs stöd åt kandidater i kommunalvalet 2021 (länk)

Läs mer om Sfp och kommunalvalet 2021 (länk)