Det var en gång ett Babykafé...

12.06.2020 kl. 09:37
För att sammanfatta vårens babykafé har vår kafekoordinator Jessika Luther sammanställt en saga med hjälp av besökarna, som bidragit med ord och fraser.

"Det var en gång ett babykafe som var öppet för babysar, mammor och pappor. På babykafeet fick man äta smörgås, banan och sitta i höga stolar och spela trumma på borden. Ibland hade häxan som var värdinna för kaféet ordnat program som joga, fingerfärgsmålning, sångstunder och annat program.

Mammorna och papporna kunde sitta och prata om olika saker som barnvaktning, göra jumpparörelser, tala om babysarnas motorik och annat, och framför allt träffa varandra över en kopp kaffe eller te.

Plötsligt i mitten av mars 2020 kom det med full fart in ett litet osynligt virus som hette Covid 19 men kallas för Corona, så som Tomas ofta blir Tomppi. Häxan hoppades att genom att tvätta av alla stolar och leksaker skulle Corona bli så skrämt att det sprang till skogs. Men så gick det inte, utan Corona bjöd in sina vänner, syskon och kusiner till fest med mycket mat. De var så många att Babykafeet och häxan packade ihop sina kex och låste dörren till LillaLuckan för att fundera VAD man kunde göra.

En mörk natt vaknade häxan mitt i sin sömn och fick en ide: vi kunde träffas virtuellt under den tid som nu fortsatte. Karantänsfacebookgruppen bildades snabbt och nästan alla mammor och pappor och babysar anslöt sig. Även babysar som blivit större och brukar gå på Familjecafėet ville vara med och uppleva gemenskap och samarbete.

I gruppen har vi efter det talat om karriär och föräldraledighet, om mammakänslor på gott och ont, vi har lärt oss hur man gör sensoriska ramar, vi har haft påskhäxepirkkaniksitrix med fruktpåsar och vi provade på livekafe. I livesändningarna har häxan Jessika och verksamhetskoordinatorn Fredrika talat om t.ex. moderskap, vem får presidentens medalj, vem är en bra mamma och också om hur det är att tala om kroppen och sexualitet med sina barn. Per video har vi sjungit, vi har fått tips om hur man inte behöver vakna så tidigt. De som har velat har kunnat joga med eller utan babyn, och fått veta vad det kostar att ha en familj.

Nu har det blivit sommar. Det ser ut som att Coronaviruset har bestämt sig att också ta lite sommarlov så vi avslutade säsongen med en picknik i parken. Häxan tyckte det var så trevligt att få träffa några babysar med mammor på riktigt! Jag har saknat er!"

TACK för en annorlunda babykafevår, hoppas ni har en fin sommar och kan leka med plastkrokodiler och andra leksaker. 

Facebookgruppen kommer att finnas tills vi vet att vi med säkerhet kan träffas på riktigt på LillaLuckan. Jag hoppas att det är möjligt från och med 12.8.2020 kl. 11.30, då vi håller öppet för första gången under höstterminen. Välkomna!

Vill du ge respons?

Vi skulle uppskatta fritt formulerad respons/feedback, t.ex. om hur ni sett att våren fungerat/inte fungerat, eftersom det har varit en så ny situation för oss alla. Hoppas vi inte behöver utnyttja våra erfarenheter under lika extrema förhållanden. Ni kan skicka feedback till fredrika.bistrom@kvinnoforbundet.fi.

TACK för en lärorik vår, jag hoppas ni alla ger er själva erkännande för att ni klarat av en vår som säkert stundvis varit tung och frustrerande men som kanske också gett möjlighet att vara tillsammans som familj.

Sköt om er, och ni är de bästa föräldrar era barn har!

Kram, Jessika