Larrie i Botaniska trädgårdens växthusi Helsingfors

Överlev kaamos 2020 - Larries bästa tips

05.10.2020 kl. 14:47
Larrie Griffis bästa tips om hur du överlever ”november blues 2020” och kaamosmörkret i Helsingfors!

Sakta sänker sig höstens dova ljus över Finland.

Även om det ingår i en naturligt förekommande årstidscykel kan det upplevas påfrestande i längden. För att orka med ett långt mörker försöker jag hitta sätt att göra vardagen ljusare. Här är några exempel som fungerar fint för mig.

1. Botanisera: Möblera med växter. Skapa en grön, levande oas någonstans i hemmet. En plats som är diametralt motsatt den vilande naturen utomhus. Ta dig till platser där det växer, som i Botaniska trädgårdens växthus, vinterträdgården eller en vanlig blomsteraffär.

2. Flanera: Rör på dig! Gå, simma, gympa, dansa, stretcha, yoga. Gör något som aktiverar dig och tillför ork och energi.

3. Studera: Passa på att läsa och förkovra dig. Lär dig något nytt. Ge dig tid att upptäcka hur man kan renovera möbler eller hur man kan förnya det man redan äger genom DIY (Do It Yourself). Lär dig en hobby som är bildande och givande. Lyssna på poddar och debatter och försök ta in båda sidornas argument - även om du inte håller med - för att få en bredare syn på saken.

4. Frottera: Se människor, träffa människor (även online räknas). Prata, umgås, utbyt tankar och idéer. Ta en promenad med någon du har en bra och givande dialog med så kan du vara social även om ni inte är alldeles nära varandra.

5. Kassera: stäng ute påträngande negativism. Rensa dina sociala medier från negativa personer som suger ut din tid och energi. Du behöver orken och energin till annat. Att renska i some-rabatten kan ibland vara nödvändigt när dialogen är infekterad av konfliktsökande. Att säga stopp gynnar alla inblandade. Rensa också ut i skåp, lådor och hyllor redan nu. Vänta inte till våren. Se vad som kan återanvändas, säljas eller skänkas.

En bonus. När du känner dig corona-säker, kramas. Det kanske låter fånigt men kramar kan ha en enormt positiv effekt på kroppens fysiska och mentala hälsa. En kram som varar minst 20 sekunder hjälper hjärnan att frisläppa hormonerna serotonin och oxytocin. En förhöjd halt av oxytocin kan skapa ökad tillit och minska vår benägenhet att känna aggression och ångest. Kramar kan minska stress, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och motverka nedstämdhet. Dessutom är det så sabla gött. Jag har en god vän som är expert på kramar. Efter en kram av hen är jag helt fylld av en lugn och positiv energi.

Larrie Griffis

På fotot ser ni Larrie Griffis i sin favoritmiljö i Helsingfors, Botaniska trädgårdens växthus, en septemberdag. Foto: Fredrika Biström