Ordförandes hälsning: På många sätt en annorlunda valrörelse

13.04.2023 kl. 18:56
Riksdagsvalet är över och jag vill rikta ett stort tack till alla er som på sätt eller annat engagerat sig i kampanjen och därmed bidragit till en väl genomförd valrörelse!

Tack för allt ni gjort för Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs och för Svenska folkpartiets valresultat och mandat i riksdagen!

Det allra största tacket förtjänar förstås våra fantastiska kandidater som i ur och skur satt sig själva i blöt, både bildligt och bokstavligt talat. Att genomföra en valkampanj är tungt, slitigt och påfrestande. Men samtidigt alldeles fantastiskt roligt! Vädret har ibland varit utmanande under den intensiva kampanjtiden, men alla våra kandidater har trots det fört en saklig, positiv och varm kampanj. Och denna positivitet bar frukt: Tillsammans lyckades våra kandidater få ihop nästan 13 000 röster – det är sannerligen imponerande och bevisar att valarbete är ett lagspel och varenda röst är viktig. 

På många sätt blev det en annorlunda valrörelse. Det är tydligt att valet blev ett statsministerval: fokus i valrörelsen var vilket parti som skulle bli störst, och därmed få privilegiet att först få försöka bilda regering. Naturligtvis var det mindre partier som tog smällen och tappade potentiella väljare. Men det oaktat, lyckades vi behålla mandatet i Helsingfors – det är med stor glädje och stolthet som vi i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs kan säga att vi även i fortsättningen har en representant i Finlands riksdag! Stora och varma gratulationer till Eva Biaudet! Hennes engagemang, sakkunskap och erfarenhet är något som verkligen behövs i tider som dessa. 

Tyvärr är det ändå så att färre kvinnor valdes in i riksdagen jämfört med valet 2019. Den nyvalda riksdagen har 92 kvinnliga ledamöter, två färre än i förra valet. Med andra ord är 46 procent av riksdagen kvinnor och 54 procent män. Riksdagen som valdes 2019 var den mest jämställda hittills med 94 kvinnor och 106 män.

I skrivande stund har inte regeringsförhandlingarna inletts, men det är naturligtvis så att vi alla är spända på hurudan regering Finland kommer att få och hurudan politik som kommer att föras. Det bästa för Finland vore att Svenska folkpartiet sitter med i regeringen.  Med oss i regeringen skulle arbetet för att stärka Finlands tvåspråkighet fortsätta och vi kan bidra till ett framgångsrikt Finland där vi får slut på skuldsättningen och får landets ekonomi i balans. Med Svenska folkpartiet i regeringen skulle arbetskraftsinvandring, som Finland så väl behöver, underlättas och det skulle föras en skattepolitik som sporrar till tillväxt. Med Svenska folkpartiet i regeringen är jag övertygad om att frågor rörande jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter kunde ta stora kliv framåt. Men samtidigt kan inte en regeringsmedverkan ske på bekostnad av våra egna värderingar. Det är med andra ord bäddat för en spännande och utmanande tid som ligger framför oss. 

Anna Jungner-Nordgren 11.4.2023


Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.