Gratis mensskydd skulle minska tabun kring mens

14.03.2021 kl. 13:51
"Om mensskydd synligt finns tillgängligt sänks tröskeln att prata om mens. Dessutom skulle det öka kunskapen om mens generellt." så skriver vår kommunalvalskandidat Ellinor Juth.

Nästan halva världens befolkning har mens, ändå är ämnet väldigt tabubelagt. Gemene man (med betoning på man) vet inte så mycket om mens, till exempel hur mycket och hur länge man blöder, smärtor och känningar som följer med på köpet, vad är “normalt” och vad är inte? Vad vet jag ens själv om mens? 

Jag vet en hel del, men när jag fick min första mens för snart 15 år sedan visste jag knappt något. Det var några veckor innan jag skulle börja sjuan i högstadiet. Jag visste vad mens är, jag berättade inte åt någon men min mamma märkte det. Jag fick bindor och det var det, bra så. Eller? 

Jag hatade att använda bindor. Ingen tycker väl mens är kul men jag kände mig otroligt obekväm och ängslig. Först flera år senare introducerades jag till tamponger. Visst hade jag sett dem i affären men hade ingen aning om hur man skulle använda dem. Tamponger kändes för mig som ett mycket bättre alternativ och jag kände mig mer bekväm när jag hade mens. Nu finns också menskoppar som ett populärt och mer miljövänligt alternativ till mensskydd. Men alla kan inte eller vill inte använda menskopp. 

Med 15 års erfarenhet vet jag ungefär hur min mens fungerar, vilken typ av mensskydd jag ska använda och när, hur jag mår och vilken typ av mensvärk jag får. När det känns som att alla i hela världen hatar mig så vet jag att det beror på pms, dvs. mina hormoner.inte på att alla i hela världen faktiskt hatar mig. Även om ens menscykel förändras med åren känner jag min egen kropp. Vi är alla olika och och speciellt i början när du precis har fått mens kan det vara svårt att veta vilket mensskydd man ska använda. För att hitta något som passar just dig får du prova dig fram.

Jag kan inte påstå att det är genom skolan jag lärt mig om mens. Snarare efter diskussioner med kompisar och otaliga googlingar har jag lyckats bilda mig en uppfattning. Jag har också insett att mensen är olika för alla. Mensskydd borde vara gratis. En menstruerande person lägger en avsevärd summa pengar på mensskydd varje år och för låginkomsttagare, familjer med flera menstruerande personer och unga kan den summan vara betydande. Dessutom anses anses mensskydd i Finland som en lyxvara (som om det inte skulle vara en nödvändighet?) och omfattas av mervärdesskatten på 24 procent. Procenten är en av de högsta i Europa, Läkemedel har en skattesats på 10 procent. 

Världen över missar miljontals flickor skolan på grund av mens. I Finland har vi det som tur är bättre ställt, men absolut ingen ska behöva stanna hemma från skolan på grund av att man inte har råd med mensskydd. Flickor stannar också hemma från skolan på grund av mensvärk och oförståelse bland lärare. 

Om gratis mensskydd delades ut i skolor, på hälsostationer och fritidsanläggningar skulle tabun kring ämnet sjunka. Om mensskydd synligt finns tillgängligt sänks tröskeln att prata om mens. Dessutom skulle det öka kunskapen om mens generellt.

 

Ellinor Juth 13.3.2021

Kandiderar i Helsingfors för SFP 

Medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs


Intresserad av jämställdhet i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Skriv in dig redan idag via länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.

Tara Junker