EU fritt från människohandel

25.04.2024 kl. 13:18
Majoriteten av offer för människohandel inom EU är kvinnor och barn som blir utnyttjade för sexuella ändamål. Hur ska man skydda människor i sårbara situationer? Hur ska man hjälpa dem som blivit offer? Välkommen på diskussion den 2 maj kl. 18-20 om människohandel på nationell och EU-nivå.

Hur ska vi få ett stopp på utnyttjandet av människor i sårbara situationer? Hur ska vi hjälpa dem som redan är offer? Är ett totalförbud mot prostitution inom EU ett alternativ? Vilka andra åtgärder kan vidtas? 

År 2022 registrerades över 10 000 offer för människohandel inom EU, där majoriteten utgjordes av kvinnor och barn. Statistik från EU visar att den övervägande majoriteten av dessa offer är utnyttjade för sexuella ändamål (se statistik här).

På EU-nivå finns det ingen enhetlig lagstiftning som förbjuder prostitution eller bordeller i medlemsländerna. Trots EU:s direktiv för att bekämpa människohandel och stödja offer har det inte hittills haft en anmärkningsvärd inverkan på att minska antalet offer.

I Finland är sexarbete lagligt, men det finns vissa regleringar kring det; bordeller är förbjudna och det är olagligt att köpa sexulla tjänster från en person som utsatts för människohandel eller en person som är under 18 år.

Välkommen på paneldiskussionen ”EU fritt från människohandel” torsdagen den 2.5 kl. 18-20. Panelen består av EU-vals kandidat Eva Biaudet, sjunde periodens riksdagsledamot som profilerat sig inom människorättsfrågor, Simon Häggström, författare och polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål och Jeanette Björkqvist, journalist och författare som har bland annat skrivit om prostitution i Finland. Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs ordförande Anna Jungner-Nordgren leder diskussionen. Simon Häggström inleder diskussionen med en presentation om det rådande läget i Europa.

Anmäl dig via länken nedan senast 30 april. Begränsat antal platser. Platsen är möteslokalen på G27, Georgsgatan 27, våning 6, upp med nya hissen från Luckan.

Det bjuds på sallad med tilltugg, kaffe/te och choklad.

Alla som är intresserade är välkomna, medlemskap i föreningen Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs är inte ett krav. Anmäl dig här!


Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.

Aleksandra Sjöberg