grafisk bild

Medlemsbrev 1/2020

31.01.2020 kl. 12:23
Gott nytt år, kära medlem!

ORDFÖRANDES HÄLSNING

Gott nytt år, kära medlem!

Vi inleder det nya året under en regering som heter duga för oss inom kvinnorörelsen i Finland. Samtliga partiledare i regeringen är kvinnor. Av dem har vår egen ordförande för SFP, Anna-Maja Henriksson mest livserfarenhet. De andra partiledarna är tuffa kvinnor i 30-års åldern. Nu finns det inga hinder kvar för en feministisk politik. Vi väntar med spänning. Hur löser de löneojämställdheten, det parrelaterade våldet i Finland, vården och omsorg av gamla och medelålders och situationen för barn och unga? Huvudsaken är, tycker jag, att regeringen jobbar ur ett inkluderande feministiskt perspektiv, där mänskliga rättigheter och rättvisa är ledstjärnor i besluten som görs. 

Nästa år 2021 blir ett mastigt verksamhetsår för Sörnäs med kommunalval och allt. Förberedelserna är igång. Vi är glada över att tre Sörnäs-kandidater redan har nominerats av Helsingforskretsen. De är regnbågsprofilen Larrie Griffis, nyfinländaren Urai Anuntasin, som har en framgångsrik politisk karriär i Thailand i bagaget, och Linda Ahlblad som har god insyn i skolvärlden i Helsingfors. Det finns plats för många fler. Är du intresserad? Tveka inte att ta kontakt! Du kan också komma med tips. Ju fler feminister vi ställer upp, desto fler väljs in!  

Under våren 2020 bjuder vi på mycket program. Vi håller årsmöte i Paviljongen 24.2. klockan 18. Innan dess ska vi skriva motioner till Kvinnoförbundets årsmöte som hålls i Närpes den 21–22.3. I år har vi sju delegater och 7 ersättare under årsmötet, som säkert bjuder på lite valdrama i år. Anna Jungner Nordgren ställer inte längre upp för omval efter fem år i ledningen av alla kvinnoförbundare. Anna har gjort ett fantastiskt jobb som förbundsordförande. Hon har skärpt förbundets fokus och gett förbundet ett sakkunnigt lyft. Vi tackar Anna för allt! Till vår glädje sitter hon kvar i Sörnäs styrelse. Helsingfors intressen ska bevakas också i framtiden, och vi jobbar på att ta fram en kandidat i presidievalen på Kvinnoförbundets årsmöte.

Därutöver ordnar vi olika evenemang i Helsingfors för stora och små. Ett medlemsevenemang blir att se filmen om Helene Scherfbeck. Ännu har det inte gått att beställa biljetter, så följ med på vår hemsida och anmäl dig när det går! Vi bjuder på verkstaden Karriärkraft 4.3 för att stärka kvinnor i arbetslivet och kvinnor som vill dit. Vi inkludera också nyfinländare från Sörnäs Women’s Cafe in English och drar därför programmet både på svenska och engelska. Det blir spännande att se hur vi lyckas.

Barnfesten i Arbis den 7.3 deltar vi med feministiskt mete. Dagen efter på Internationella Kvinnodagen ordnar vi brunch med sång av en oktett från Lyran och inledningsord av en intressant kvinna, eventuellt Svenska Kvinnoförbundets nya förbundsordförande. Välkomna med!

Ha en skön vinter trots det usla vädret!

Mona

 

KOMMANDE EVENEMANG

Onsdag 4 mars kl. 17.00-19.30

Karriärkraft - den roterande verkstaden för kvinnor i eller utanför arbetslivet 

Plats: Luckan i Helsingfors, Georgsgatan 27, första våningen

Lär dig:

- Be om mer lön, med Mia-Maja Wägar

- Sälja din kunskap på två minuter (”hissipuhe”), med Alexandra Pasternak-Jackson

- Förbereda dig inför arbetsintervjun, med Yvonne Westerlund

Vi delar upp deltagarna i små grupper som roterar mellan tre verkstäder. Varje verkstad tar 25 minuter. Du kan delta på svenska eller engelska. Vi bjuder på macka och kaffe/te. Välkommen med!

Obligatorisk förhandsanmälan senast 26.2. Avgiftsfritt. Öppet för alla som anmäler sig på förhand till fredrika@kvinnoforbundet.fi eller per tfn 050-538 1594. Välkommen med! Ingång utan trappsteg från Tuppens torg.

Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs arrangerar kvällen i samarbete med Women’s Café in English och Luckan Integration.

You can participate in English! Registration: fredrika@kvinnoforbundet.fi.

---

Lördag 7 mars kl 11-15

Barnfesten 2020 – Kul och kultur för alla barn

Plats: Helsingfors Arbis, Dagmarsgatan 3

Luckan arrangerar i samarbete med ett flertal organisationer en årlig barnfest på Arbis i Helsingfors. Vi deltar med Fiskdamens fiskdamm i samarbete med konstnärerna Nina Albrecht och Heidi Gullberg. Barnen kan bekanta sig med fantasifulla havsdjur och fiska upp en överraskning, som kan vara bra att ha med på festen.

På barnfesten ordnas kreativa verkstäder och föreställningar. Barnfesten beaktar frågor kring mångfald och tillgänglighet.   

Arbis har en tillgänglig ingång med automatisk dörröppnare vid huvudentrén. Man kan röra sig hinderfritt mellan våningarna med en rymlig hiss. Ledarhundar är välkomna och vid behov kan en T-slinga installeras. 

Evenemanget är kostnadsfritt. Ingen förhandsanmälan behövs. För mer information om Arbis tillgänglighet och om evenemanget, kontakta barnkultur@luckan.fi eller 0445040698.

---

Söndag 8 mars kl. 11.30

Kvinnodagsbrunch med en oktett från Lyran

Plats: Sofia Future Farm, Klubisali, Alexandersgatan 28

Välkomna till Kiseleffska huset vid Senatstorget för att fira internationella kvinnodagen med oss. En oktett från Lyran uppträder med utvalda låtar som passar dagens tema. Klubbrummet har ursprungligen byggts som antikavdelningen på Stockmanns varuhus år 1920.

Vi avnjuter brunch med salladsbuffé, focacciabröd, brynt smör, lätt rökt lax med palsternacka puré och som efterrätt havtornscheesecake och konfekt.

Obligatorisk förhandsanmälan. Avgiftsfritt. Öppet för alla medlemmar plus en avec som anmäler sig på förhand till fredrika@kvinnoforbundet.fi senast 23.2. Begränsat antal platser. Ingång utan trappsteg med hiss.

Foto: Cata Portin och Sofia Future Farm

 

---

Vill du se filmen Helene med oss i februari?

Konstnär Helene Schjerfbeck föddes år 1862 i Helsingfors och växte upp under svåra omständigheter i en finlandssvensk familj. Hennes far dog tidigt i tuberkulos och efter det levde familjen på moderns änkepension samt på att hyra ut rum. Som bara fyraåring föll hon i en trappa och fick en allvarlig höftskada. Familjen hade inte råd med läkarvård. Hur blev hon sedan en världsberömd konstnär?

Kom med på biobesök med långfilmen Helene med oss! Meddela intresse till fredrika@kvinnoforbundet.fi inom januari. I början av februari meddelar jag datum och tid. Kom gärna med önskemål om tidpunkten i samband med anmälan. Finnkino sätter tider för visningar först en vecka i förväg. Det finns möjlighet till mingel före filmen.

 

 

Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs

fredrika@kvinnoforbundet.fi

+358 50 538 1594

sornas.kvinnoforbundet.fi

 

Facebook: Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs @kvinnoforbundetisornas

Instagram: kvinnis_sornas