Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar och dess konsekvenser drabbar oss alla, men inte på ett jämlikt sätt. Den drabbar oss ojämlikt bland annat på basis av geografisk plats, socioekonomisk status, etnicitet och ursprungsbefolkningar, ålder och hälsa, yrke, men den drabbar oss också ojämlikt beroende på kön.
Studier visar att kvinnor generellt påverkas hårdare av klimatkrisen än män, både globalt och lokalt. Helsingfors är inget undantag. Därför är det viktigt att vi tar hänsyn till jämställdhetsperspektivet i klimatarbetet och ser till att människor, oberoende av kön får möjlighet att påverka beslut som formar vår gemensamma framtid.
I Helsingfors syns klimatförändringarna redan i form av stigande temperaturer, fler extremväderhändelser och förändrade ekosystem. Detta påverkar hälsa och omsorg, stadsplanering och det har ekonomiska konsekvenser.
Kvinnor är oftare anställda inom vård- och omsorgssektorn, yrken som blir särskilt belastade vid värmeböljor och andra klimatrelaterade kriser. Under extremväder ökar trycket på vården och det är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper som får ta den största arbetsbördan.
Kvinnor rör sig i större utsträckning med kollektivtrafik än män. Klimatsmarta transportsystem måste därför planeras så att de tar hänsyn till olika behov och resvanor. Ett välfungerande, tryggt och hållbart kollektivtrafiksystem är avgörande för ett jämställt och klimatsmart Helsingfors.
Kvinnor har i genomsnitt lägre inkomster än män, vilket gör dem mer sårbara för stigande energipriser och ökade levnadskostnader som kan följa av klimatförändringarna. Rättvis fördelning av resurser och stödåtgärder är därför avgörande.
För att Helsingfors ska bli en hållbar och rättvis stad måste klimatåtgärder också vara jämställda. Det innebär att olika människor måste höras i klimatpolitiken. Beslut om klimat och stadsplanering bör utformas med ett jämställdhetsperspektiv och inkludera personer med olika kön på alla nivåer av beslutsfattandet. Trygghet och tillgänglighet måste vara centrala i stadsplaneringen. Klimatsmarta lösningar, som fler cykelbanor och hållbara transportalternativ, måste vara anpassade efter olika behov och rörelsemönster. Gröna jobb måste vara för alla. Satsningar på hållbara innovationer och klimatarbete måste inkludera olika kön och bryta traditionella könsmönster i arbetslivet.
Om Helsingfors ska vara en föregångsstad inom klimatarbetet måste vi tänka långsiktigt och rättvist. Jämställdhet och klimatfrågor hänger samman, och genom att inkludera båda perspektiven i beslutsfattandet kan vi skapa en mer hållbar framtid för alla.
Silja Borgarsdóttir Sandelin, kommunalvalskandidat i Helsingfors och medlem i Svenska Kvinnoförbundet i sörnäs.
29.3.2025
Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.