Spyreflexer och bruna bananer

14.03.2023 kl. 15:15
Läs matkreatören och kokboksförfattaren Tara Junkers tankar om matsvinn.

I Finland kastar vi 1 miljon kg mat - varje dag. Ja, du läste rätt, 1 miljon kg mat varenda dag, bara i Finland. Och nej, det är inte frågan om bananskal och fiskben och annat kompostavfall, utan mat som är, eller varit ätbar. Ni rycker till nu, men den här statistiken delas i medier och i diverse kampanjer för att stoppa matsvinnet varje år. Vi blir förskräckta över siffrorna, men öppnar sedan kylskåpet och kastar den där burken med rester av tisdagens pastamiddag. Så måste det vara. Statistiken rör sig nämligen ingen vart och varje år kastar vi 21 miljoner kilo hemlagad mat. Den vanligaste orsaken är, förstås, att man lagat för mycket. 

 

Den största källan till matsvinnet är hushållen, hemmen, alltså du och jag, som står för ungefär en tredjedel av matsvinnet. Här i Helsingfors är vi extra dåliga på svinn. Mycket av det vi kastar är oöppnade förpackningar. Det finns mera mat en scrollning bort. Snabbköpet runt hörnet marknadsför sig med en slogan om hur snabbt det går att handla där och orkar du inte laga middag kan du betala 3,90 för att få hem mat från i så gott som vilken restaurang som helst. Har man heller aldrig odlat en potatis, vet man inte hur mycket tid det tar (svårt att tro, men det tar längre tid än att springa till Alepa).

 

En tredjedel av all mat som produceras i världen åker i dag rakt i soporna. Skulle matsvinn vara ett land skulle det vara det landet i världen med störst utsläpp efter USA och Kina. Vi läser, begrundar. Öppnar kylskåpet, ser att mjölken gick ut i går, häller genast ut den.

 

I vintras drog jag en kurs i matsvinn för några högstadiebarn. De fick laga mat av bruna bananer. Eleverna hulkade, några gjorde spyreflexer. Jag tänkte att någon pappa nog kommer att ringa upp skolan och fråga varför hans son fått gammal mat. De bruna bananerna är sötare än de gröna, perfekta för bakning. Men det tycker inte vi. Därför kastar vi i stället 22 miljoner frukt och grönt varje år i våra hem. 

 

Visste ni att man kan fräscha upp sina skrumpna rotfrukter genom att lägga dem i kallt vatten i en halvtimme? Brödet som blivit hårt kan mixas till strössel och stekas upp med olja och vitlök, perfekt att toppa pastan med, precis som i Italien. De bruna bananerna är en given råvara i ett miljontals recept på nätet, skapade för just den här råvaran. Det mesta går att frysa. Man behöver inte koka sin egen grönsaksbuljong på överblivet lökskal, men ser man till att äta rester minst en dag i veckan sparar man både pengar och naturresurser.

 

Enligt MTV är den näst mest centrala frågan, då finländarna väljer riksdagskandidat, priset på maten. Det är viktigt att maten är billig, då blir det lättare för oss att kasta den sen. 

 

Tara Junker, matkreatör och kokboksförfattare


Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.