Kent Ketomäki: Helsingfors är fantastiskt, när servicen fungerar

29.03.2023 kl. 10:03
Första gången Kent Ketomäki besökte centrumbiblioteket Ode fick han en aha-upplevelse. Han insåg att ett bibliotek kan ha böcker i bara en våning av tre. Resten kan erbjuda social samvaro, möjlighet att sy, spela eller skapa. Han förklarar:

- Jag kommer hit för att leka och läsa med min dotter när det regnar. Favoritboken är just nu ”Fakta om pappor” av Oskar Kroon och Jenny Lucander.

På biblioteket går det också att reparera kläder och låna en borr. Det är klimatsmart, påpekar han. Kent och hans fru försöker dra ner på familjens kolfotspår. Men stundvis är det svårt. 

- Det är billigare att ta bilen och ibland är jag lat. Att flyga undviker vi när det är möjligt. Jag vill inte att det delas ut stöd åt regionala flygfält i kommuner som det går bra att nå med tåg på tre timmar. Väntetiden på flygplatsen jämnar ut det man vinner på att själva restiden är kortare. Vi måste få bort flygresor som görs bara på grund av att tåg är lite tråkigare. 

Till vardags jobbar Kent som klasslärare i Helsingfors och har nyligen dagistränat sin dotter. Familjen fick inget av de tre önskemål om dagisplats de bad om i ansökan, vilket påverkar vardagspusslet. Han förstår att Helsingfors har hamnat i en djup personalbrist inom småbarnspedagogiken.   

- Helsingfors är en fantastisk stad med ett rikt kulturliv. Det sätter guldkant. Men grunden måste fungera! Det finns t.ex. för få studieplatser här och du klarar dig inte på löner under 3000 euro om du vill bo centralt och har familj. De som flyttar för att studera återvänder inte om hyrorna är höga och vården osäker. Föräldrar vill vara säkra på att dagiset är tryggt och skolorna inte hotas av stängning.

Kent är född i Jakobstad och inser att han aldrig skulle fått jobb lika snabbt i Österbotten som här. I Helsingfors kan du få jobb på en skola under studietiden eller helt utan erfarenhet. Det måste bli jämnare.  

- När barn är inblandade måste servicen vara perfekt, inte bara ungefär! 

Han vill också lyfta fram Jakobstads beslut att anställa fler personer utöver de lagstadgade till småbarnspedagogiken.  

 - Lagarna om antal anställda sätter minimikrav, inte normen. Om skolorna inom hela landet hade möjlighet att anställa en extra person, som kunde hoppa in med kort varsel och se de elever som hamnar i kläm, skulle det vara guld värt. Vi behöver fler positiva nyheter här i Helsingfors också! 

Han minns med värme sin biologilärare som berättade om Saimenvikaren, örnen och naturens mångfald. Skolan lär för livet. Kent Ketomäki vill in i politiken för att förbättra utbildningen och föra en politik som stöder den näring som tar hållbarhet i betraktande. 

 

Kent Ketomäki, 36 år, klasslärare 

Fyra dagars arbetsvecka / Längre semester åt alla 

Linssoppa / Grillad lax 

Fler poliser / Fler psykologer 

Obegränsad studietid / Jobb på 5 år 

Skateboard / Polestar 

Fler män i skolan / Mera lön åt läraren 

Effektivera / Stanna upp och fundera 

UMK / Melodifestivalen

Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.