I mars röstade riksdagen med tydlig majoritet (125–49) för att förbjuda så kallad omvändelseterapi, som syftar till att förändra någons sexuella läggning eller könsidentitet. Omvändelseterapi är diskriminerande, kränker individens rätt till självbestämmande och orsakar psykiskt lidande, särskilt för barn och unga. Trots det meddelade regeringen Orpo att lagstiftning inte blir av, eftersom frågan saknas i regeringsprogrammet och partierna är oeniga. Det här är ett svek, både mot de tusentals som stöder medborgarinitiativet och mot alla som drabbats personligen.
Tyvärr är det inte ett enskilt fall. Ministrar har öppet vägrat låta sina ministerier delta i Pride. Jord- och skogsbruksministern har motsatt sig att regeringen deltar i paraden, och utvecklingsministern avslutade Finlands medverkan i ett jämställdhetssamarbete, eftersom det inkluderade mål för HBTQIA+-personer.
Samtidigt visar statistiken ett akut behov av politiska åtgärder. Enligt den senaste skolhälsoenkäten utsätts över 20 % av unga könsminoriteter för mobbning minst en gång i veckan. Skolutmattning bland HBTQIA+-unga är dubbelt så hög som bland andra elever. Hat och intolerans har ökat markant och hatbrott kopplade till sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck steg med 54 % under 2023, enligt Polisyrkeshögskolan.
I ljuset av de dystra siffrorna är det därför synnerligen oroväckande att regeringen inte tar ett aktivt grepp för att bemöta utvecklingen. HBTQIA+-personers rättigheter riskerar att urholkas ytterligare genom att regeringen uppvisar likgiltighet eller i värsta fall öppen motvilja för frågan.
En gnista av hopp finns: Svenska folkpartiets riksdagsledamöter har enat stött lagförslaget om att förbjuda omvändelseterapi och deltagit i Pride. Men mer krävs.
Vi kräver en politik som försvarar allas lika värde. IDAHOT är inte bara en symbolisk dag – det är en påminnelse om att kampen för mänskliga rättigheter långt ifrån är över.
Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs
Anna Jungner-Nordgren, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs
Pia Sundell, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet
Fredrika Biström, verksamhetsledare för Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs
Intresserad av jämställdhet på svenska i Helsingfors? Dags att bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs! Följ länken Bli medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.